ученици
Ученици седмог и осмог разреда на екскурзији ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
недеља, 29 мај 2016 18:50

linija2

Дводневна екскурзија је и ове године организована за ученике седмог иосмог разреда који су 9. и 10. маја постили западно Поморавље и Топлички крај.

На ово дводневно путовање је ишло 28 ученика са одељењским старешинама и директором школе.

Првог дана ученици су обишли Атомску бању или Горњу Трепчу, недалеко од Чачка. Вековима је позната по својој моћи да рехабилитује неуролошка и реуматолошка обољења, болести дигестивног тракта и периферне циркулације.

Затим смо обишли Крушевац, главни град Србије у време кнеза Лазара, као и  престоницу деспота Стефана до 1403 године. Потом је уследио  обилазак Пролом бање,  познате, пре свега по својој природној Пролом води, која припада реткој групи вода високих балнеолошких вредности, као и цркава Лазарице и св. Преображења. У Пролом бањи, односно у хотелу Радан је организован смештај, исхрана и ноћење.

Другог дана смо обишли локалитет Ђавоља варош који под заштитом државе као Споменик природе I категорије. Чине га 202 земљане фигуре, различитих облика и димензија, висине од 2 до 15 м, ширине од 0,5 до 3 м, са каменим капама на врху. Оне настају као резултат специфичног ерозивног процеса који траје вековима. Фигуре се образују, расту, мењају, скраћују, постепено (врло споро) нестају и поново стварају.

Након обиласка Ђавоље вароши уследио је обилазак манастира Љубостиња задужбине кнегиње Милице из 14.в. 

linija2

Последње ажурирано уторак, 31 мај 2016 22:34
 
Ученици петог и шестог разреда на екскурзији ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
недеља, 29 мај 2016 18:49

linija2

Ученици петог и шестог разреда, њих  49 у пратњи одељењских старешина и директорке школе, су 23. маја на својој једнодневној екскурзији обишли део Шумадије и Великог Поморавља. Релација на који је ова група ишла је:РАЈКОВИЋ- ОРАШАЦ- ПЕЋИНА РИСОВАЧА- ЈАГОДИНА- МАНАСТИР ЈОШАНИЦА- БУКОВАЧКА БАЊА- РАЈКОВИЋ.

Циљ ове екскурзије био је непосредно упознавање ученика виших разреда са мноштвом занимљивих природних и културно - историјских вредности Шумадије и Великог Поморавља. развијање интересовања за природу, еколошких навика; позитивног става према естетским, културним, националним вредностима; спортским навикама; развијање позитивних социјалних односа, другарства, солидарности.

    Прво је уследио обилазак Орашца, места где је склопљен договор о кретању у бој против Турака у новембру  1803. године, а устанак је подигнут на Сретење 1804. године у Марићевића јарузи. У знак сећања на овај датум подигнут је меморијални комплекс – спомен-обележје у Марићевића јарузи, Црква светог Вазнесења Господњег, школа Први српски устанак, споменик вожду Карађорђу и музеј. Орашац је одлуком скупштине Србије из 1979. године категорисан у знаменито место и на тај начин сврстан у културно добро од значаја за Републику Србију.

      Након обиласка Орашца, кренуло се ка пећини Рисовачи код Аранђеловца која датира из доба палеолита. Потом је уследио обилазак Јагодине, тј. Градског шеталишта Ђурђево брдо, Музеја воштаних фигура, Завичајног музеја, Аква парка, ЗОО парка итд. Ученици су затим обишли манастирЈошаницу, чији је храм посвећен св. Оцу Николају.

У повратку, ученици су обишли парк Буковичке бање код Аранђеловца.

linija2

 
Нижи разреди на екскурзији ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
недеља, 29 мај 2016 18:47

linija2

Нижи разреди су 20. маја ишли на екскурзију чија је маршута била РАЈКОВИЋ- МАНАСТИР  КОПОРИН- ЦРКВА ПОКАЈАЊА- РАДОВАЊСКИ ЛУГ- ЕТНО СЕЛО „МОРАВСКИ КОНАЦИ“- РАЈКОВИЋ.

На екскурзију је пошло 106 ученика из свих одељења наше школе са 14 учитеља и директорком школе. Екскурзија је имала за циљ непосредно упознавање ученика нижих разреда са наставним планом и програмом односно упознавање ученика са мноштвом занимљивих природних и културно - историјских вредности Шумадије, развијање интересовања за природу, еколошких навика; позитивног става према естетским, културним, националним вредностима, спортским навикама, развијање позитивних социјалних односа, другарства, солидарности.

Након поласка и путовања од непуна два сата, паузу за доручак и предах смо направили код Аранђеловца, у парку Буковичке бање. Због лошег времена и слабе кише, ученици нису могли да прошетају и да се кратко поиграју у бањи. После направљене паузе , кренули смо у обилазак манастира Копорин са црквом Светог Стефана која се налази у истоименом селу удаљеном 6 км од Велике Плане у тешко приступачном крају. Манастирска црква, посвећена је св. Стефану, подигнута је за време владавине деспота Стефана у 14. В.

Затим је следио обилазак Цркве Покајнице која је изграђена од храстовог дрвета 1818.године од стране војводе Вујице Вулићевића, а по налогу кнеза Милоша Обреновића. Након тога, паузу смо направили у Великој Плани посетивши ресторан чувеног светског ланца MCDonald's. После краће паузе кренули смо ка етно селу "Моравски конаци" које је изграђено средином децембра 2007. године.. На самом уласку у етно село посебну пажњу нам је привукла српска православна црква посвећена Светом оцу Николи која је заједно са звоником предата Српској православној цркви на управљање. 

linija2

Последње ажурирано уторак, 31 мај 2016 22:35