Дечја недеља у сеоској школи у Рајковићу и њеним издвојеним одељењима ПДФ Штампа Ел. пошта
Оцена корисника: / 8
ЛошеНајбоље 

 

Мото овогодишње Дечје недеље „ Нећу да бригам, хоћу да се играм“, која се по традицији одржава у првој недељи октобра, нашим ученицима је дао прегршт идеја и могућности да се остваре у активностима које су проистекле из њихових потреба и интересовања.

Игра је била присутна током читаве недеље што је и био циљ. Водило се рачуна да активности буду усклађене са узрастом ученика.

Ученици нижих разреда у свих девет наших школа (Рајковић, Буковац, Осеченица, Брежђе, Крчмар,Толић, Кључ, Планиница и Ђурђевац) су имали исте активности и свака школа је реализовала игре у свом школском простору.

Ту  је било индивидуалних и екипних спортских надметања, турнир у друштвеним играма „Не љути се човече“, изражавали су се у ликовним радионицама где су израђивали играчке од јесењих плодова, показивали су своје таленте у организованим приредбама под називом „Ја имам таленат“. Ове године смо врло успешно реализовали  излет за ученике нижих разреда и на тај начин смо их окупили на једном месту и уживали у  осмесима. Излет је био на релацији Рајковић-Бранковина-Ваљево-Рајковић. На излет је ишло 90 ученика и  13 учитеља. Имајући у виду да наши ученици похађају часове верске наставе и народне традиције, Бранковина је ризница културно историјских садржаја. По доласку у музејски комплекс, ученицима се обратила кустос музеја и упознала их и дала најбитније информације о месту у ком се налазе. Том приликом су обишли Цркву Светих Арханђела која је задужбина проте Матеје Ненадовић уз коју се налазе гробна места Алексе, Јакова, Симе, Проте Матеје, Јеврема и Чика Љубе Ненадовић. У порти цркве се налази пет  сачуваних собрашица које су ученици искористили да поједу свој доручак.  Собрашице су служиле да се у дане црквених празника и сабора породице окупњају, обедују и склоне од непогода. Након тога су посетили „Протину школу“ која је подигнута 1836.године. Ту су видели реконструкцију школске зборнице и учионице са рукописним књигама, уџбеницима и училима, као и експерименталну музејску радионицу “Учионица кроз векове“. Друга школа коју су посетили је Десанкина школа из 1895.године у којој је учитељ био Десанкин отац Михајло Максимовић. У школи је изложена стална музејска поставка посвећена животном и књижевном путу Десанке Максимовић. На гробу Десанке Максимовић ученици су имали прилику такође да чују најбитније информације о Десанкином животу где су и сами хорски рецитовали познату десанкину дечју песму. Након тога су имали прилику да виде вајат Ненадовића са аутентичном поставком ентеријера. Након Бранковине ученици су обишли и центар Ваљева. Прошли су кроз стари део града познатији као Тешњар, прешли преко мермерног моста и направили прегршт фотографија у новом делу града а нарочито се задржали на споменику Војводе Живојина Мишића по коме и наша школа носи назив.

Судећи по позитивним утисцима наших ученика циљ излет је у потпуности остварен. Настојаћемо да нам у будућности организовање оваквих  излета постане традиција како би  наши ученици  упознали  своју околину и  културно-историјске знаменитости нашег краја.

Када говоримо о вишим разредима, програм смо започели квизом Златни круг, који већ традиционално изазива велико интересовање како учесника, тако и навијача. Такмичили су се пети разред против шестог, односно седми против осмог. У финалу су супротстављени победници из претходних рунди, а коначну победу однео је најстарији и најискуснији тим – осмаци.

Традицију смо испоштовали и организовањем маскенбала и Шиз-фриза. Видели смо Индијку, зомбија, гусара, пауницу, чаробњака, мумију, бабу, деду... а публика је као најоригиналнију маску изабрала маску мумије.

Због велике заинтересованости, два дана су организовани турнири у друштвеним играма (карте, слагалице, шах, Твистер...).

Последњи дан изазвао је највише интересовања. Крунски успех постигла је драмска секција и љубитељи спорта. На терену су и ове године вечити ривали из матичне школе и издвојеног одељења у Брежђу давали голове и кошеве, а победе су однели гости, ученици из Рајковића.

У новој сали коју смо обновили захваљујући општини Мионица и Канцеларији за јавна улагања Владе Репубилке Србије, одигране су две представе, којима се нарочито поносимо: Капетан Џон Пиплфокс и Модерна Пепељуга. Ученици су показали своју посвећеност и труд, а гости из општине, на челу са председником општине Мионица Бобаном Јанковићем, могли су да се увере колико су овом инвестицијом мотивисали децу за рад и стваралаштво. Пуна сала и огроман аплауз добар су завршетак Дечје недеље и одличан почетак школске године у новим, бољим условима. Задовољоство припремљеним програмом је изразио и председник општине Бобан Јанковић који је школи поклонио нове географске карте и лопте.

Да договор кућу гради доказали су челници општине и школе, а да добри услови за рад унапређују резултате показали су наши ученици.

linija2

 

Анкета

Коју средњу школу желите да упишете?
 

Who's Online

Имамо 9 гостију на мрежи