Дечја недеља у нашим школама ПДФ Штампа Ел. пошта
Оцена корисника: / 0
ЛошеНајбоље 

Да и „највећи човек увек остаје дете“, по речима чувеног немачког писца и мислиоца Гетеа, показали су и представници наше школе у Рајковићу и издвојеним одељењима организовавши незаборавну Дечију недељу за наше ученике. Потрудили су се да ублаже јаз у интересовањима међу ученицима нижих и виших разреда, чиме су започели да „граде мостове међу генерацијама за радост сваког детета“, што је и слоган овогодишње Дечије недеље. Од 1. до. 5 октобра 2017. године, сви одрасли су подетињили и препустили се чарима дечије игре и забаве.

Ослушнувши идеје деце које заступа Ученички парламент, Управа школе у Рајковићу, Стручно веће разредне наставе, као и Тим за бригу о деци и подршку талентованој деци, успели су да саставе програм за ову манифестацију и омогуће свој деци, како из матичне школе, тако и из издвојених одељења (Брежђе, Буковац, Ђурђевац, Кључ, Крчмар, Осеченица, Планиница, Толић) да уживају у недељи шале и забаве.

Дечија недеља са собом доноси много игре, забаве, смеха и шале,

окупи све на једном месту – осмаке, прваке,

па чак и пачиће мале.

Удруже се генерације разне, па школске клупе остану празне.

Крену на излете, представе, спортске и ликовне радионице,

па се дечији смех и граја чују даље и од Мионице.

Овогодишње свечано отварање Дечије недеље обележено је на пригодан начин на Градском тргу у Мионици. Ученицима су се обратили и пожелели добродошлицу председник општине Мионица, Бобан Јанковић, као и песник за децу Тоде Николетић. Управо је он потврдио Гетеове речи „да највећи човек увек остаје дете“, по начину на који се обратио деци. Изрецитовао је неколико својих шаљивих песама и потрудио се да их мисаоно ангажује, а истовремено и забави. Да деца уживају у овом дану, потрудили су се кловнови и аниматори са својим вешто осмишљеним програмима.

Након пригодног отварања Дечије недеље, ученици нижих разреда Основне школе у Рајковићу са издвојеним одељењима, као и две предшколске групе (Рајковић и Брежђе), упутили су се ка Струганику – родном месту војводе Живојина Мишића. Овај излет је реализован 1. октобра са циљем да се укаже на културно-историјске вредности овог краја.

Зашто име Војвода Живојин Мишићшкола у Рајковићу носи,

сазнаше у Струганику сви,

па се сада сваки ученик ове школе тиме поноси!

За то се постарао кустос музеја у Струганику, трудећи се да што детаљније опише живот војводе Живојина Мишића истичући његову значајну улогу у српској историји. Тако се ученицима указала прилика да сазнају читав животни пут којим је Живојин Мишић газио и како је од обичног дечака који је чувао козе, постао велики војвода познат по својим подвизима за време Првог светског рата, а посебно у току Колубарске битке. Да је био сасвим обичан човек, сведочи и ентеријер породичне куће Мишића, у ком се налазе изворно сачувани експонати из тог доба. На основу сачуваног посуђа, одеће, алата и разних фотографија може се закључити какав је био начин живота не тако мале породице Мишић. У другом делу куће налазе се сачувана многобројна одличја великог војводе, аутентично оружје којим је ратовао, као и униформе које је поносно носио на бојиштима.

Наредно одредиште био је Музеј камена у Паштрићу, где је ученике дочекао његов оснивач и садашњи кустос, биолог и истраживач Предраг Пеца Петровић. Преко 300 врста експоната из различитих временских периода са простора северозападне Србије нашло је своје место у овом музеју, па је то и разлог што се овај музеј све чешће уврстава у програм ученичких и стручних екскурзија.

Поред ових активности, у току недеље посвећене деци, њиховом дружењу и забави, организоване су ликовне радионице код којих је акценат стављен на групни рад и афирмисање сарадње међу ученицима. Приређене су и представе чији актери су били како професионални глумци, тако и ученици наше школе у Рајковићу. Све активности које су организоване у оквиру Дечије недеље допринеле су да се потребе деце истакну у први план, да се негује једнакост међу ученицима, као и да се повежу различите генерације, а све то ради заједничког циља- ДЕЧИЈЕ СРЕЋЕ И ОСМЕХА.

linija2

 

Анкета

Коју средњу школу желите да упишете?
 

Who's Online

Имамо 9 гостију на мрежи