Историјат школе
Историјат школе

linija2

rajkoviРајковић је сеоско насеље у северозападној Србији. Припада Општини Мионица, а од Београда, главног града Републике Србије, удаљено је око 110 км. Село је смештено на обалама реке Лепенице, на северним падинама Маљена и заузима изразито брдовит терен.

Рајковић је мало, питомо и веома живописно насеље. Својим природним потенцијалима (бројни извори минералне воде, потоци, реке, вртаче, јаме, пећине, разноврсна флора и фауна),као и гостољубивошћу мештана представља добру основу за развој сеоског туризма.

Житељи овог села углавном се баве пољопривредом (производња житарица, малина, шљива и других култура) и гајењем стоке. Ретки мештани се баве и разним занатима (лимарски, грађевински, стругарски), трговином и другим услужним делатностима.

ОШ ”Војвода Живојин Мишић” у Рајковићу је једна од најстаријих основних школа у мионичкој општини. Школа је започела своју делатност 1888. године као непотпуна четвороразредна школа и тада се налазила на месту данашње поште. Од тада, прилагођавала се условима који су настајали, трајали и владали током минулог времена.

Пре краја 19. века у Рајковићу је подигнута првобитна школска зграда, где се око раскрснице путева већ успоставио сеоски центар као најчешће и најпогодније састајалиште мештана. Рајковићка школа се од 1972. године налази у адаптираном некадашњем задружном дому.

Септембра 1976. године ОШ “ Милован Глишић” у Рајковићу, припојене су ОШ “Живојин Мишић” у Брежђу, као и четвороразредне школе у Планиници и Крчмару. Те године школа у Рајковићу мења свој назив у ОШ “ Војвода Живојин Мишић ”.

Године 1991.новоствореној школи се припајају (новом реорганизацијом школске мреже) још три четвороразредне школе у Толићу, Кључу и Ђурђевцу.

Основна школа “Војвода Живојин Мишић” Рајковић данас обухвата девет школских јединица, од којих су две осморазредне (школе у Брежђу и Рајковићу) и седам четвороразредних (школе у Буковцу, Осеченици, Крчмару, Планиници, Толићу, Кључу и Ђурђевацу). Седиште школе је (матична школа)у Рајковићу. Свака од ових девет школа, још пре спајања, имала је неки свој историјски развој. Најстарија је школа у Крчмару која је почела са радом 1867. године и спада међу најстарије школе у Ваљевском крају.

linija2

 

 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 2